Peter Friberg, trafikpolischef på polisen i Växjö står utanför polishuset i sin uniform
Trafikpolischefen i Växjö, Peter Friberg, hoppas att den skärpta lagen ska hjälpa dem att få fast fler rattsurfare som är fara för trafiken. Foto: Julia Rindhagen/Sveriges Radio

Slut med rattsurfandet: "Vi kan titta in i bilarna"

1:56 min

Från den första februari 2018 är det olagligt att överhuvudtaget ha mobilen i handen under bilkörning.

Enligt den senaste lagändringen 2013 får mobiltelefonen användas så länge det inte påverkar körförmågan hos föraren. Nu när lagen skärps hoppas Peter Friberg, trafikpolischef i Växjö att de kan ta fast fler rattsurfare.

– Vi vet att fler trafikolyckor än vi kan bevisa orsakas av mobiltelefoner. Nu finns det större chans att rapportera det här brottet och vi kommer komma åt fler, det är jag övertygad om.

Lagen gäller all kommunikationsutrustning som inte har handsfreefunktion och i alla motordrivna fordon. En person som bryter mot lagen riskerar böter.

– Det kan jämföras med att kontrollera bilbälten. Vi kan titta in i bilar och se om föraren håller i en mobiltelefon och sedan rapportera det, säger Peter Friberg, trafikpolischef i Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista