Till vänster en kvinna som kräks i en toalettstol, till höger Tingsryds kommuns logotyp.
Arkivbilder. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Tingsryd

Vill betala för karensdagen: "Man ska inte drabbas ekonomiskt"

1:19 min

Socialdemokraterna i Tingsryd vill kompensera kommunanställda ekonomiskt för karensdagen om man blir smittad av till exempel vinterkräksjukan på jobbet.

Ett utbrott av vinterkräksjuka på ett äldreboende drabbar inte bara de äldre, personalen som vårdar, smittas också och åker dessutom på en ekonomisk smäll genom karensdagen. Barnomsorgspersonal är en annan yrkesgrupp som utsätts för smitta.

Socialdemokraterna vill nu att kommunen ska ersätta personal som drabbas av sjukdom på jobbet för inkomstbortfallet.

– Blir man sjuk tycker vi inte att man som enskild ska drabbas ekonomiskt för att man varit på jobbet och utfört sitt arbete och tagit hand om kommuninvånarna, säger Magnus Carlberg (S) ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Tingsryd.

Hur ska ni i kommunen kunna vara säkra på att det är på jobbet de blivit smittade? 

– Det är det vi vill att förvaltningschefen ska få i uppdrag att titta på. Hur man kan lösa det här rent praktiskt, säger Magnus Carlberg.

Frågan om kompensationen ska upp på politikernas bord på måndag och Magnus Carlberg tror att de andra partierna sluter upp kring förslaget.

– Jag hoppas vi kan fatta ett beslut under våren, säger Magnus Carlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista