Växjö

Sa att någon lagt knark i hans öl – nu prövar hovrätten kritiserad dom

1:51 min

Hovrätten kommer att pröva den friande domen av en 28-årig man som körde drogpåverkad i Växjö. En dom som mötte hård kritik inom polisen.

Förundersökningsledaren Samir Cehic vid Växjöpolisen är en av de som reagerade kraftigt mot den friande domen och han är glad att hovrätten beviljat prövningstillstånd.

– Det är en stor fråga som jag tycker tingsrätten bedömde ganska enkelt så jag tycker det är jättebra att hovrätten tar upp detta, säger Samir Cehic.

Det var i november som 28-åringen, som åkt fast när han körde narkotikapåverkad, friades i tingsrätten efter att han hävdat att någon okänd måste ha lagt amfetamin i hans öl på krogen. Förklaringen är inte motbevisad och kan inte helt uteslutas, stod det i domen.

Och den friande domen rörde upp känslor, inte minst hos polisen. Åklagaren sa då han han inte skulle överklaga eftersom han inte trodde att hovrätten skulle bevilja prövningstillstånd.
Men han ändrade sig och motiverar sin överklagan med att tingsrätten gjort en felaktig värdering av bevisen.

28-åringens förklaring att han fått i sig narkotikan omedvetet är osannolik, skriver åklagaren i sitt överklagande. 

Och att hovrätten nu prövar fallet är viktigt, säger Samir Cehic. 

– Det handlar inte bara oss utan kommer att röra polisen i hela Sverige så det blir ett viktigt utlåtande från hovrätten, säger han.