Anders och Inger Söreke.
Anders och Inger Söreke i Gemla får nu vada ut på sin åkermark. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Kronoberg

Stigande vattennivåer oroar lantbrukare

1:32 min

Vattennivåerna fortsätter att öka i länet och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för de östra delarna. Anders och Inger Söreke i Gemla får nu vada ut på sin åkermark.

– Vi uppskattar att ungefär 16 hektar ligger under vatten just nu. På vissa ställen är det en meter djupt, säger Anders Söreke.

Sedan drygt en vecka tillbaka råder klass 1-varningar för höga flöden på flera håll i länet. Under tisdagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för mycket höga flöden i de östra delarna. 

– Gräsvallarna som ska vara mat till våra djur är översvämmade. Vårbruket kan också bli försenat med flera veckor beroende på när det torkar upp, säger Inger Söreke.

Enligt de senaste prognoserna kan vattennivåerna stiga ytterligare under veckan. 

– Våra pumpar går dygnet runt så vi får räkna med betydligt högre elkostnader än vanligt. Vi kan ju inte påverka vädret men det är klart att det är frustrerande, säger Inger Söreke.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista