Sophia Nilsson som lider av sjukdomen ME vilar i sin soffa
1 av 2
Sophia Nilsson berättar att hon behöver mycket vilopauser för att orka med sin vardag. Foto: Julia Rindhagen/Sveriges Radio
Sophia Nilsson sitter i sin soffa
2 av 2
Det tog ungefär sex år för Sophia att få sin ME-diagnos. Foto: Julia Rindhagen/Sveriges Radio
Kronoberg

Inte tillräcklig vård för ME-patienter i länet

1:33 min

Riksföreningen för ME-patienter kritiserar sjukvården i länet och menar att drabbade inte har möjlighet att få den vård de behöver i länet.

– När man vaknar på morgonen känns det som man har blivit överkörd av en ångvält. Jag känner mig aldrig utvilad, säger Sophia Nilsson som sedan 2016 har diagnosen ME, där funktionsnedsättande utmattning är ett av symptomen.

Sophias symptom började visa sig redan för sju år sedan. 

– Jag började känna smärta i muskler och leder, kände mig öm i kroppen och hade svårigheter med att somna, säger hon. 

Enligt Riksföreningen för ME-patienter lider 40 000 svenskar av sjukdomen och ungefär 4000 av dem har fått diagnosen. Det finns två landstingsfinansierade specialistmottagningar för ME-patienter i Stockholm och en privat klinik i Göteborg. Men dit orkar många drabbade i Kronobergs län inte ta sig.

Sophia Nilsson menar att hon har haft svårt att få stöd av läkare i länet. Tillsammans med Riksföreningen för ME-patienter vill hon se mer kunskap om ME i länets sjukvård.

– Jag fick inte det stödet jag behövde. Det behövs att några specialister, läkare eller sjuksköterskor verkligen blir utbildade i den här sjukdomen, säger Sophia Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista