Distriktsläkaren Mattias Rööst till höger, till vänster en närbild på ett mässlingsvirus.
Mattias Rööst är distriktsläkare i Alvesta. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio och CDC/TT Nyhetsbyrån
Alvesta

Många vaccinerade mot mässling – men inte alla

3:21 min

I Kronobergs län vaccineras över 95 procent av barnen mot mässling, men det skiljer lite mellan olika kommuner. I Alvesta är vaccinationsgraden något lägre och det finns enstaka föräldrar som är skeptiska mot vaccinet.

– Mycket av rädslan av vaccination mot mässling kommer från gammal studie som pekade ut ett samband mellan vaccin och autism. Däremot har det visat sig att det inte alls stämmer och den studien som pekade på detta var helt baserat på forskningsfusk, säger Mattias Rööst, distriktsläkare Alvesta vårdscentral.  

I Sverige liksom i Kronobergs län vaccineras cirka 97 procent av barnen mot mässling. I Alvesta ligger man någon procentenhet under. Men det är fortfarande mycket högt.

Det här som har hänt i Göteborg med ett mässlingsutbrott, det är ju ett tiotal personer som smittats, har du märkt något av det?

– Vi har märkt att vi har fått vissa förfrågningar från allmänheten om man bör vaccinera sig och vilka som vill göra det. Men det är ganska få faktiskt, säger Mattias Rööst.

Hade du väntat att det skulle komma mer?

– Nej, egentligen inte. Det är ju väldigt ovanligt med mässlingsfall. Det förekommer ju ibland någonstans i Sverige att det blossar upp en mindre epidemi om man kan säga så men det ju inget som man behöver vara orolig för. Framför allt därför att vi har en så hög vaccinationstäckningsgrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista