Audionomerna Anna Nordkvist och Gunilla Möller.
Audionomerna Anna Nordkvist och Gunilla Möller. Foto: Kalle Kovács/Sveriges Radio
Kronoberg

Svårt att skydda sig mot vardagsbullret

1:56 min

På arbetsplatser med mycket buller och hög volym måste de anställda enligt lag ha hörselskydd. Men i vardagen är man mindre skyddad mot ljud som kan skada.

– Jag upplever att vi är invaggade i en falsk trygghet. "Man ska bara slå in en spik", "man ska bara använda borrmaskinen lite", fritidssnickaren tror jag ligger illa till för att bli en framtida patient här, säger audionomen Gunilla Möller.

Det finns mängder av saker i vardagen som kan skada hörseln. Allt från vanliga hushållsprodukter till gräsklippare och förstås hög musik.

Och även om till exempel musik i hörlurar ännu inte märkts av som en orsak till att fler söker sig till landets audionommottagningar, kan det i framtiden mycket väl vara allt vanligare, förklarar audionomen Gunilla Möller.

– När man får för många tillfälliga hörselnedsättningar får man en permanent skada och de har nog inte hunnit komma hit än, de som lyssnat på för mycket hög volym i sina hörlurar. Det kommer nog dröja 5, 10, 15, 20 år innan de är här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista