Gemla

Lantbrukare: "Det är ofantliga kostnader som står på spel"

0:25 min

Ett hundratal personer kom till det informationsmöte som Växjö kommun höll i Gemla skola på fredagseftermiddagen. Och många var oroliga över vilka konsekvenser de höga vattennivåerna kan få.

– Man är ju väldigt orolig och man ser ju bara kostnaderna framför sig, säger lantbrukaren Stefan Runesson från Gemla, en av dem som var med på mötet.

Trakten kring Gemla och Öja är bland de områden i länet som är värst drabbat av de höga vattennivåerna. Och det finns en risk för att områden med åkermark svämmas över, inte minst om vallar brister.

– Blir det ett vallbrott blir det otroliga konsekvenser för då kan man ju inte göra något förrän vattnet har gått ner. Då måste man dit och laga vallen och sedan får man börja pumpa och då har gräset dött. Det är ofantliga kostnader som står på spel, säger Stefan Runesson.

Det är inte kris men ganska nära, enligt Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig i Växjö kommun som berättar att vattnet från Mörrumsån riskerar att svämma över.

– Vilken dag som helst kan det bildas ett par sjöar ganska nära tätorter. Det börjar närma sig risk för vägar, säger han.

Enligt SMHI blir vädret mer gynnsamt under helgen med uppehåll och minusgrader.  

– Det kan nog hjälpa till lite grann. Natten mot söndag kan det krypa ner till åtta minusgrader, säger Annika Nygren, meteorolog på SMHI.