Utsikt från det nya höghuset Icon i Växjö
1 av 2
Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
Paula Eskilsson står på toppen av Icon i Växjö
2 av 2
Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
Växjö

Svindlande från 67 meter upp i luften

2:20 min

Just nu byggs två 19-våningshus i Växjö. Det ena kallas Icon och ligger i anslutning till Vida Arena. P4 Kronobergs Jocke Wallgren fick ta bygghissen 67 meter upp i luften för att titta på utsikten från översta våningen.

Reporter Jocke Wallgren konstaterade att man såg riktigt långt. Hela vägen till Teleborgs slott i på andra sidan staden. Man ser både norra och södra Bergundasjön, men också till det andra höghuset som byggs på Solberget. 

Vilka har varit de stora utmaningarna?

– Jag tror alla tycker att byggnationen har varit en riktigt stor utmaning. Den uthängande delen från våning 16 och uppåt var förstås extra spännande att få till. Allt har funkat fint trots att det är mycket logistik, säger Paula Eskilsson från APP som är projektledare för bygget.

Vad säger arkitekter om det här huset?

– Det som är speciellt är den där kepsen (uthängande delen). Det många inte heller ser är att det är ett hål i mitten som gör att det blir ett härligt ljusinsläpp, säger Gabriel Eriksson, marknadschef på APP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista