Anna Tenje står på Storgatan i Växjö framför en skylt med texten: Ta med bilnyckeln när du lämnar fordonet
Skyltarna har satts upp på fyra platser i centrala Växjö. Och fler skyltar kommer att sättas upp på strategiska platser, säger Anna Tenje (M) Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Växjö

Efter terrorattacken – skyltar i Växjö ska påminna om bilnyckeln

1:35 min

För att minska risken för terrorattentat har Växjö kommun nu satt upp skyltar för att upplysa folk om att inte lämna bilen obemannad i centrala Växjö med nyckeln i tändningslåset.

– Behörig trafik som lämnar varor ska se till att de inte lämnar ett obevakat fordon med nycklarna i och på så vis att det kan användas som ett medel för att begå fruktansvärda attacker, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Skyltarna är en av flera åtgärder för att undvika terrorattentat liknade det som hände i Stockholm i våras när en lastbil körde in på Drottninggatan.

Vid stora evenemang i Växjö har betongblock satts upp för att hindra fordon från att köra in på gågatan.

Hur stor är risken för att terrorattack skulle kunna inträffa i Växjö?

 – Den risken kan jag inte alls bedöma men det handlar hela tiden om att jobba förebyggande. Det handlar inte bara om terrorattacker utan också om andra olyckor som kan inträffa, säger Anna Tenje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista