Friluftsfrämjandets Sune Emanuelsson vid Helgasjöns is.
1 av 2
Friluftsfrämjandets Sune Emanuelsson vid Helgasjöns is. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
Friluftsfrämjandets Sune Emanuelsson känner sig för på den tunna isen.
2 av 2
Friluftsfrämjandets Sune Emanuelsson känner sig för på den tunna isen. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio

Innan du går på isen – tänk på detta

Man måste ha kunskap, utrustning och sällskap
3:27 min

De senaste dagarnas kyla har skapat is på delar av länets sjöar. När isarna väl är tillräckligt tjocka så finns det saker du bör tänka på.

En som följer väderprognoserna noga och hoppas på fortsatt kyla är Sune Emanuelsson från Friluftsfrämjandet. Vi ses vid Helgasjöns strand vid Öjaby badplats.

– Det är lite väl tunn is fortfarande. Bara några centimeter, säger Sune och trycker till isen med sin ena ispik och det går ett hål i isen.

Friluftsfrämjandet i Växjö håller under vecka 3 kurs i vad man ska tänka på om man så småningom vill åka skridsko på isarna.

– Vi brukar prata om KUS (kunskap, utrustning, sällskap). Kunskap om hur man ska bete sig både på isen och om man går igenom isen. Utrustning som, isdubbar, ispik, ryggsäck med torrt ombyte samt en livlina som man lätt kommer åt. Dessutom ska man aldrig någonsin ge sig ut själv på isen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".