En bil med texten Kosta Security
1 av 2
Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Torsten Jansson. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Torsten Jansson startar egen bevakningsverksamhet i Kosta med patrullerande securitybilar dygnet runt. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Kosta

Kosta ska bevakas dygnet runt: "Tråkigt att det behövs"

4:35 min

Åtta bevakningsbilar märkta med texten Kosta Security ska rulla i Kosta dygnet runt. Det är Torsten Jansson, ägare till New Wave Group, som står bakom säkerhetssatsningen.

Men det är inga auktoriserade väktare i bilarna utan personal från New Wave Group som ska patrullera i de åtta bilarna.

– Kosta Security är bara ett arbetsnamn, det är inget företag. Vår personal är ju inte väktare. De får inte ingripa på något sätt. Det enda de får göra är att slå larm till polis eller auktoriserat väktarbolag, säger Torsten Jansson.

Och att bilarna kan signalera säkerhet och bevakning utan att det finns några auktoriserade väktare i är inga problem menar Torsten Jansson.

Kan man inte lätt tro att det är ett väktarbolag som är ute och kör med tanke på loggan?

– Det har jag faktiskt ingen uppfattning om, men det är i så fall ingen nackdel om man tror det, säger Torsten Jansson.

Att hans företag satsar på egen bevakning dygnet runt i Kosta beror på flera saker.

– Dels att en del av vår personal som jobbar sent på kvällarna inte känner sig fullt trygga och dels så upplever vi att det varit för mycket stölder helt enkelt, säger Torsten Jansson, ägare till New Wave Group, som äger flera företag i Kosta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista