Stämningsfullt ljus över Åsnen. Foto: Jeanette Håkansson
Arkivbild. Foto: Jeanette Håkansson
Åsnen

Nationalparken blir bara hälften så stor

1:42 min

Till våren planeras för invigning av Åsnens nationalpark efter sju års arbete. Man nationalparken har bara blivit hälften så stor som man hade hoppats från början.

Flera värdefulla områden har hamnat utanför parken efter att markägare vägrat sälja.

– Det är ju det här kravet på att staten måste äga mark och vatten, det är ju det som har varit avgörande att vi inte har lyckats köpa in, vi har inte kommit överens, säger Gisela Norberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Efter sju års arbete är Åsens nationalpark på väg att bli verklighet. Just nu förbereds för beslut i regering och riksdag och invigning är planerad till maj.

Målet har varit att skydda det orörda skogs- och sjölandskapen runt sjön Åsnen. Men nationalparken har bara blivit hälften så stor som man önskade från början, 2000 hektar i stället för 4000 hektar.

Men Gisela Norberg tycker ändå att man fått med en hel del.

– Vi är ju väldigt angelägna om att bli klara med det här, och det är inte bara vi, utan det är ju många som är angelägna om att vi ska komma i mål  så då bestämde vi att nu får det räcka. Vi har riktlinjer på att en nationalpark ska vara minst 1 000 hektar och det har vi uppnått så då sätter vi punkt där och så får det bli så här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista