Till vänster Conny Petersson i uniform, till höger en bild från en bilolycka
Conny Petersson på Värends räddningstjänst välkomnar den nya lagen. Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio och Mikael Berglund
Kronoberg

Att filma och lägga ut från olyckor kan ge fängelse

1:57 min

Att filma en trafikolycka med sin mobiltelefon och lägga ut på sociala medier kan numera ge fängelse. Sedan nyår gäller en ny lag mot olaga integritetsintrång.

Conny Petersson på Värends Räddningstjänst välkomnar den nya lagen. Både räddnings- och ambulanspersonal har länge påtalat det allt vanligare fenomenet med att förbipasserande filmar med mobiler vid olycksplatser.

Men eftersom hela vårt samhället går ut på att snabbt lägga ut våra liv på till exempel Facebook eller Instagram så är frågan inte helt enkel, menar han.

– Jag känner att det är en bra lag som vi måste ta hänsyn till. Vi har haft tillfällen där människor stannat upp och tagit kort på olyckor och nästan styrt mot vår personal, säger han.

I ljudklippet hör du Conny Petersson berätta mer om vad han tycker om den nya lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista