En man testar strålkastarna på bilen inne i en besiktningshall.
Karl Larsson är besiktningstekniker på Bilprovningen i Växjö. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Kronoberg

Så påverkas du av de nya reglerna för bilbesiktning

1:49 min

Från och med i vår är det inte längre slutsiffran i registreringsnumret som avgör när du ska besiktiga bilen. I stället ska bilen kontrolleras max fjorton månader efter den förra besiktningen.

– Hittills har man ju varit tvungen att besiktiga under en viss period men det tar man bort nu och ersätter med att man ska besiktiga var fjortonde månad, säger Karl Larsson på Bilprovningen i Växjö.

På grund av de nya reglerna rekommenderas de som i dag har slutsiffra tre eller fyra och besiktigade senast i januari – februari 2017 att besiktiga sin bil så tidigt som möjligt i år.

– Har de varit ute väldigt tidigt förra gången kommer de ju att passera den här fjortonmånadersperioden som kommer att gälla från 20 maj. Har det då gått mer än fjorton månader får man körbud.

En annan ny regel är att A-traktorer kommer få krav på besiktning.

Dessutom försvinner kravet på besiktning för bilar som är äldre än 50 år och motorcyklar som är äldre än 40 år.

– Men det finns ju poliser på vägarna som kommer kolla de fordonen. Det får ju inte köra trafikfarliga fordon med brister, säger Karl Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista