Michaela Eileby
Michaela Eileby med ett vapen som lämnats in under en tidigare vapenamnesti. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Fritt fram att lämna in olagliga vapen utan att riskera straff

1:52 min

Snart är det fritt fram för den som har skjutvapen hemma - med eller utan licens – att lämna in vapnen till polisen utan att riskera straff. Den 1 februari drar polisens fjärde vapenamnesti igång.

– Vi gör det för att rensa bort alla illegala vapen, men vi får även in gamla vapen som personer med licens vill skrota, säger Michaela Eileby, chef för polisens vapengrupp i Kronoberg och Kalmar.

Under februari, mars och april kan vem som helst anonymt lämna in skjutvapen och ammunition till polisen. Och den som inte har licens riskerar inget straff.

Vi har inte rätt att fråga var vapnet kommer ifrån

Under den förra vapenamnestin 2013 fick polisen i Kronoberg in 397 skjutvapen och nästan 1,3 ton ammunition. Men varifrån allt det här kom vet man inte.

– Vi har inte rätt att fråga dem som kommer in med ett skjutvapen vad de heter eller var vapnet kommer ifrån, vi tar bara emot vapnet. Lagstiftarna har sagt att vi ska ha den här amnestin och det har ju visat sig ge resultat, säger Michaela Eileby.

Alla vapen som lämnas in under amnestin skickas till Nationellt forensiskt centrum för att se om de kan knytas till något brott, och därefter skrotas vapnen.

I Kronoberg går det under amnestin att lämna in vapen i Ljungby, Växjö och Tingsryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista