Parkeringsskylt.
1 av 2
Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio
Magnus Nykvist står vid en parkeringsautomat.
2 av 2
Magnus Nykvist, trafikenheten på Växjö kommun. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio
Växjö

Slarv och lathet ger dubbelt så många p-böter

0:58 min

Dubbelt så många bilister i Växjö fick parkeringsböter av kommunen förra året jämfört med för två år sedan. Och några av orsakerna är slarv och lathet. Det säger kommunens Magnus Nykvist.

Förra året skrevs nästan 9 000 p-böter ut i Växjö kommun. Slarv som ger 5 miljoner till kommunkassan.

Och anledningen är att vi helt enkelt ofta är lata och bekväma och chansar när vi parkerar för att till exempel göra ett snabbt ärende i stan.

– Vanans makt, en stor okunskap men också att man är lat. Det vanligaste man när en kund ringer till oss är att man säger "jag skulle bara", säger Magnus Nykvist, parkeringsansvarig på Växjö kommun.

Mellan 400 och 1000 kronor kostar det i Växjö kommun om man tex parkerar på en cykel - och gångväg, på övergångsställen, eller på handikapp-parkeringar. Eller för den delen om man missat att betala i parkeringsautomaten.

2014 lade kommunen ut P-bevakningen på entreprenad och förra året 2017 var det all time high, nästan 9 000 bötfälldes – i genomsnitt är det 25 lappade bilar om dagen runt om i Växjö kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista