arresten.
Arkvibild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronoberg

Arresten säkrar upp – vill heltidsanställa ett tiotal personer

1:44 min

Efter flera år med bara timvikarier finns nu planer på att anställa ett tiotal personer på arresten i Växjö. Arresten har dragits med arbetsmiljöproblem och har också fått stänga på grund av personalbrist.

 – För medarbetarna innebär det en mycket bättre arbetsmiljö och för arbetsgivaren innebär det en ökad kontinuitet i verksamheten. Vår förhoppning är att vi ska slippa stänga arresten i fortsättningen, säger Bo Olsson, gruppchef för polisens utredningsjour.

Flera gånger, senast på julafton, har arresten i Växjö fått stängas på grund av personalbrist. Frihetsberövade har då fått köras till Kalmar eller Karlskrona istället.

Polisförbundets huvudskyddsombud har tidigare också slagit larm om en dålig arbetsmiljö i arresten med outbildade timvikarier som fått jobba ensamma.

Tanken har länge varit att häktet ska ta över ansvaret för arresten i Växjö, men än så länge har polisen och kriminalvården inte lyckats komma överrens.

Och det är i väntan på det som arresten nu alltså ska anställa egen personal. Det handlar om ett tiotal visstidsanställda på heltid och beslut fattas i nästa vecka. Men när häktet kan komma att ta över är oklart.

– Jag tror inte det är aktuellt under det här året i alla fall, säger Bo Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista