restaurang
Foto: Adam Wrafter/TT
Växjö

Skärpta kontroller av restaurangbranschen

Ska kontrollera restaurangägarna extra noga
0:33 min

Nu ska det bli hårdare kontroller av restauranger i samband med att de ansöker om serveringstillstånd. På så sätt hoppas Växjö kommun komma åt ekonomisk brottslighet.

Det beslutade nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott under onsdagen.

Kommunen ska prioritera så kallad inre insyn. Det innebär att restaurangägarnas ekonomiska och personliga förhållanden noga ska kontrolleras när kommunen handlägger serveringstillstånden.

– Nästan alla tillståndshavare sköter sig och bidrar positivt till Växjös utveckling. Samtidigt vet vi att det kan förekomma att serveringstillståndsreglerade verksamheter används som täckmantel för organiserad brottslighet, säger Oliver Rosengren, ordförande i nämnden för arbete och välfärd i ett pressmeddelande. 

Kommunen ska även fördjupa samarbetet med andra relevanta myndigheter. 

– Vi har rekryterat nya medarbetare med erfarenhet från olika myndigheter som arbetar mot organiserad brottslighet. Beprövad erfarenhet visar att det offentligas samlade kraft behövs för att pressa tillbaka grov organiserad brottslighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".