Bertil Torekull och Ingvar Kamprad
Bertil Torekull och Ingvar Kamprad. Foto: Anna Littorin/TT
Ingvar Kamprad 1926-2018

Torekull: "Ingvar blev min bästa vän"

"En sinnebild för någonting stort och mycket härligt"
3:34 min

Författaren och journalisten Bertil Torekull kom Ikeagrundaren nära i sitt författande om Ikeas historia. Efter många års vänskap var det med stor sorg han tog emot beskedet om Ingvar Kamprads bortgång.

– Han blev min bästa vän på många sätt. I 21 år har vi talat, skrivit brev och besökt varandra.

Bertil Torekull har skrivit boken "Historien om Ikea" som gavs ut första gången 1998 och han tillbringade många timmar med Ingvar Kamprad.

– Han drog mig in i ett äventyr som det är att följa ett från början obetydligt litet entreprenörsföretag ut i stora världen. Det har varit ett hissnande äventyr för mig som journalist men också som människa, säger Bertil Torekull.

Det är just grundandet av Ikea och hur välkänt företaget har blivit både nationellt och internationellt som Bertil Torekull ser som Ingvar Kamprads största gärning. Torekull trycker också på vilken betydelse det har haft för både människor och företag.

– Han har blivit en symbol för vad en strävsam småföretagare kan åstadkomma. Han kommer att leva som en sinnebild för någonting stort och mycket härligt, säger Bertil Torekull om Ingvar Kamprad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".