Kronoberg

Färre fick stroke med ökad medicinering

2:02 min

Antalet personer som äter den nya typen av blodförtunnande mediciner har fördubblats i Kronoberg de senaste fem åren – samtidigt har antalet personer som drabbas av stroke minskat rejält.

– Det är i första hand oerhört glädjande för de patienter som inte behöver bli sjuka, men det är ju en vinst även för regionen att vi med mediciner kan förhindra alla de komplikationer och alla de vårdkostnader som en stroke för med sig, säger Fredrik Schön, specialist i neurologi inom Region Kronoberg.

Det är framför allt personer som har hjärtsjukdomen förmaksflimmer, som är en av de vanligaste orsakerna till stroke, som i betydligt större utsträckning än tidigare får förebyggande behandling med Waran eller de nya så kallade NOAK-medicinerna.

Enligt Fredrik Schön har man i vetenskapliga studier sett ett klart samband mellan den ökade medicineringen och nedgången vad gäller stroke. Här i Kronoberg har det varit en nedgång med 20 procent de senaste åren.

– Men medicinerna har ju även en baksida med en ökad blödningsbenägenhet och vi behöver göra en riskvärdering av alla patienter så att nyttan väger upp de risker som medicinen faktiskt bär med sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista