Kritik mot förslag om biobanker

Regeringens förslag om att ändra rutinerna för vävnadsprover kan leda till sämre vård för cancerpatienter, befarar företrädare för bröstcancerförening i Kronobergs län.
På torsdagen debatterar riksdagen regeringens förslag om förändringar vid landets biobanker. Biobanker med vävnadsprover finns på ett sjukhus i varje landsting, och här sparas vävnadsprover från bland annat cancerpatienter. Idag sparas vävnadsprover från tumören i biobanken för all framtid. Men enligt regeringens förslag ska vävnadsprover bara sparas i två månader om patienten inte själv uttryckligen sagt att provet ska sparas. Enligt Yvonne Lönndahl, ordförande i bröstcancerföreningen Viktoria i Kronobergs län, är vävnadsproverna av stor betydelse för behandlingen om patienten senare i livet skulle få en ny tumör. Information som går förlorad om regeringen får igenom sitt förslag. Anledningen till att regeringen vill ändra reglerna är bland annat att stärka patientens delaktighet i vården. Att patienten själv ska råda över de prover som sparas. Men Yvonne Lönndal tycker inte att det är rimligt att patienten vid det första sjukdomstillfället ska bestämma om prover ska sparas eller inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".