Popuprutor med annonser från porrsajter. I bakgrunden syns nakna kvinnor.
Den som vill läsa Braås skolas likabehandlingsplan i PDF-format på nätet möts istället av porrannonser. Foto: Sveriges Radio
Kronoberg

Porrannonser ersatte likabehandlingsplan

3:15 min

Den som vill läsa Braås skolas likabehandlingsplan på nätet kan i dag mötas av något helt annat. Googlar man efter PDF-filen leder den till porrannonser av olika slag.

Ett företag har helt enkelt kopierat kommunens innehåll till sin sida för att sedan utnyttja det för sin egen del. Ingen vet ännu hur många eller exakt vilka som drabbats av den här sortens utnyttjande av PDF-filer på nätet, men klart är att Braås skola inte är den enda som råkat ut för det här. 

Utbildningsförvaltningens verksamhetschef i Växjö, Anders Elingfors, tycker att det är obehagligt och delvis kränkande att en skolas material utnyttjats på det här sättet.

Måns Jonasson på Internetstiftelsen i Sverige menar att kommunen utsatts för ett företag som utnyttjar kommunens PDF-filer för att få trafik till sin sida.

– Det är bara ett fult sätt för den här porrsajten att få folk till sin sida helt enkelt. Det kommunen kan göra är att anmäla sidan för troligen bryter de mot Googles regler.

Företaget som tillhandahåller domännamnet till sajten där porrannonserna visades har nu plockat ner sajten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista