Uppvidinge

Hyr-rektorerna i Uppvidinge olagliga

1:42 min

Inhyrda rektorer på kommunala skolor är olagligt, enligt ett färskt beslut från Skolinspektionen. I Uppvidinge kommun har man två hyrrektorer, men vad man gör nu är oklart.

I slutet av april slog Skolinspektionen fast att Härryda kommun bröt mot skollagen när man anlitade hyrrektorer till två av sina skolor.
Samtidigt skickade Skolinspektionen ut ett tydligt budskap till alla andra kommuner som också anlitar inhyrda rektorer. Sluta med det och anställ i stället.

– Vi sätter ner foten och säger att det inte är tillåtet med hyrrektorer, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen.

I Uppvidinge jobbar två inhyrda rektorer, på Lenhovdaskolan och Åsedaskolan. Men om det innebär att de inte får fortsätta på skolorna är oklart i nuläget. Först ska Skolinspektionens beslut analyseras, säger Mikael Falk, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Uppvidinge.

– Om det här beslutet innebär att vi inte kan fortsätta med den lösning vi har nu, får vi naturligtvis lösa på något annat sätt, men det är för tidigt att säga något om i dag, säger Mikael Falk.

Uppvidinge är den enda kommun i länet som i nuläget anlitar inhyrda rektorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista