Andreas Bengtsson
Andreas Bengtsson. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Kronoberg

Andreas vill åka kollektivt – men det är för dyrt

2:35 min

Andreas Bengtsson bor i Hovmantorp och jobbar halvtid i Växjö. Hur han än räknar blir det alltid billigare för honom att ta bilen än att åka kollektivt.

– Det kostar ibland tre gånger så mycket att ta tåget istället för bilen. Det är inte hållbart i min värld eller min plånbok, säger Andreas Bengtsson.

Andreas får betala drygt 1000 kronor för ett månadskort för tåg. Dessutom får han betala extra om han vill ha med sig cykeln på tåget – 32 kronor, tur och retur. Andreas åker till Växjö 2-3 gånger i veckan men det finns inget månadskort som är anpassat efter det.

– Jag gjorde lite överslagsräkning på vad det skulle kosta med bil. Jag har en billig bil så tur och retur skulle kosta runt 50 kronor i resekostnader, säger Andreas.

Så har Andreas räknat:

Andreas åker till och från Växjö 10-12 gånger i månaden. Han kan köpa ett månadskort för tåg för 1090 kronor plus avgiften för cykel (16 kr per enkel resa). Totalt 1410-1474 kronor.

I Andreas uträkning har han räknat att bilresan från Hovmantorp till Växjö, tur och retur, kostar 50 kronor. I vår uträkning har vi räknat med 75 kronor, för att ta höjd för ytterligare kostnader. Detta innebär att han betalar 750-900 kronor för bilresorna medan tågresorna landar på 1410-1474 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista