Ett tåg på räls och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Ett tåg på räls och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: Thomas Aaby-Ericsson/ Sveriges Radio och Erik Simander/TT.
Älmhult/Blekinge

Grönt ljus för Sydostlänken mellan Älmhult och Blekinge

På en presskonferens i Olofström i Blekinge idag meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth att sydostlänken med person och godstrafik kommer att byggas och vara en prioritering i den nationella infrastrukturplanen 2018-2029.

Järnvägssträckan Sydostlänken är tänkt att binda samman Älmhult och Olofström med Blekinge kustbana.

– Äntligen byggs sydostlänken! Det är en viktig signal till Kronobergs län att vi får vara med i den största järnvägssatsningen i modern tid. Den socialdemokratiska regeringen håller vad den lovar, säger Monica Haider, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

I Älmhults kommun har politiker och företag under lång tid tryckt på vikten av att sydostlänken byggs och är nöjda med att påverkansarbetet gett resultat.

– Sydostlänken är viktig för Älmhults utveckling. Det kommer leda till fler jobb, bättre transportmöjligheter och bättre pendlingsmöjligheter för Älmhults invånare, säger Eva Ballovarre (S), kommunstyrelsens ordförande i Älmhults kommun i ett pressmeddelande.

Artikeln uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista