Ekonomisk press och skilsmässa utlöste knivdådet i Sävsjö

Det var snusfabrikören och flyktingkämpen Kent Sändh från Sävsjö som i måndags knivhögg sin fru inför ögonen på eleverna i en skolkorridor i Sävsjö.

Nu träder hans bror, trubaduren Bengt Sändh, fram och berättar om Kents situation tiden innan dådet.

Bengt Sändh ser flera orsaker till det som hände.

- Kent var trött och utarbetad och hade ekonomiska problem och ovanpå det kom skilsmässan, säger Bengt Sändh till nyheterna. Men även om han kan se förklaringar till det inträffade fördömer han förstås ändå det brott som brodern begått. 

Trubaduren Bengt Sändh var som mest känd under 70-talet men har nu dragit sig tillbaka som pensionär i södra Spanien. Det var där han via vänner fick beskedet i måndags att hans bror, Kent Sändh från Sävsjö, stuckit ned sin fru när hon lämnade deras gemensamma barn på Vallsjöskolan i Sävsjö i måndags morse. Därefter gick Kent till en lägenhet och tog sitt liv med en giftspruta. Han låg i skilsmässa på hustruns begäran och hade också en ekonomisk med hustrun.

Kent Sändh har kämpat för flera flyktingöden, har startat en förening för styvbarn och drev även en uppfinnarförening. Kanske är han mest känd för att ha lagt grunderna till de produkter som företaget Skruf snus idag tillverkar vid fabriken i Sävsjö. På företaget kom beskedet om knivdådet som en chock, berättar Adam Gillberg, ordförande för Skruf snus som kände Kent mycket väl.

Kent Sändhs engagemang i föreningen för styvbarn bottnar i hans egna upplevelser som styvbarn och barnhemsbarn och brodern Bengt tror Kents barndomsupplevelser bidragit till de problem han fått som vuxen.

- Han hade nog den vidrigaste barndom en unge haft i Sverige, säger Bengt Sändh.

Kvällen innan dådet skickar Kent ett mejl till sin bror i Spanien, men Bengt hinner inte svara innan det var för sent.

Enligt polisen är Kent Sändhs fru efter knivdådet nu utom fara, efter flera dagars intensivvård. Hon kommer att bli helt återställd efter de tre knivhugg hon fick i rygg och bröstkorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista