Mediciner
Arkivbild. Medicinerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Växjö

Klippte upp och tejpade igen medicinpåsar – stal smärtstillande

3:28 min

Ett misstänkt medicinsabotage upptäcktes i tisdags hemma hos en patient i Växjö kommun. Patientens smärtstillande medicin hade bytts ut mot en helt annan medicin som såg likadan ut.

Patienten det gäller får smärtstillande medicin i små dospåsar i hemmet. Men i tisdags upptäcktes det hur någon försiktigt hade klippt upp dospåsarna, bytt ut medicin och sedan noggrant tejpat ihop påsarna igen.

– Det var ett starkt smärtstillande preparat som hade bytts ut mot blodtryckssänkande läkemedel. Och tabletten som lagts i i stället såg precis likadan ut, berättar Carina Yngvesson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Växjö kommun.

Om patienten har fått i sig något felaktigt läkemedel är i nuläget oklart. Nu ska alla dospåsar i kommunens verksamheter kontrolleras och händelsen är polisanmäld.

Samtidigt vill man få bukt med narkotikastölderna. Enligt Carina Yngvesson är det bara kommunens personal som har tillgång till läkemedlen i hemmet. Samtidigt har man de två senaste åren haft ett 80-tal stölder av narkotika.

– Vissa kan kanske förklaras genom att man missat nåt i hanteringen, men de flesta handlar nog faktiskt om att man har stulit, säger Carina Yngvesson.

Och ett försök till att lösa problemet är på gång.

– Vi kommer att införa digitala lås på våra läkemedelsskåp så att vi alltid kommer att kunna se exakt vilken person som har gått in i ett skåp.

Medicinsabotaget i Växjö kommun kopplas inte ihop med det som skedde i Uppvidinge i maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".