Jan Karlsson står vid sin motorcykel och tittar ut över vägen
1 av 2
Bindemedlet i asfalten tränger igenom ytan och gör det både halt och kladdigt. I bild: Jan Karlsson, vägkontrollant åt Trafikverket. Foto: Daniel Stjärna/Sveriges Radio
Ett finger har stuckits ner i den blödande asfalten och blivit svart och kladdigt.
2 av 2
Vägen blöder bland annat mellan Ingelstad och Hovmantorp. Foto: Daniel Stjärna/Sveriges Radio
Kronoberg

Blödande vägar oroar motorcyklister

1:55 min

Asfaltsblödningar har drabbat länets vägar hårt i sommarvärmen, och för att lösa det grusas vägbanorna. Resultatet är en dubbel halkrisk för MC-förare.

Det är bindemedlet i vägens beläggning som smälter i värmen och tränger upp genom stenytan. Åtgärden på problemet är att lägga grus och sand på vägbanan, och tanken är att trafiken ska jobba ner gruset i vägytan. Men detta löser inte halkrisken för motorcyklisterna. Snarare tvärtom.

– Det är som att välja mellan pest och kolera, säger Jan Karlsson, vägspanare i föreningen Sveriges Motorcyklister och vägkontrollant åt Trafikverket.

När någon rapporterar om blödande vägar ska Trafikverket eller dess entreprenörer åka ut för att sätta ut varningsskyltar och sanda. Blir det någon sand eller grus som ligger kvar ska det skyndsamt städas bort, men Jan Karlsson upplever inte att det löftet efterlevs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".