Tingsryd

Problematiskt släckning av bastubrand

0:45 min

En bastu började brinna i Hensmåla i Tingsryds kommun vid 21-tiden under onsdagskvällen. Det brann i en bastu, i ett garage och i ett förråd.

Räddningstjänstpersonal från Tingsryd, Ryd och Hallaryd inkallades till platsen.

– Vi har kylt och sedan haft en skogsmaskin med griparm för att kunna riva ner taket och komma åt branden som var i takkonstruktionen, säger Christian Johansson vid Räddningstjänsten Östra Kronoberg.

Det var ett problematiskt släckningsarbete på grund av torkan och spridningsrisk till intilliggande byggnader. Eftersom Hensmåla ligger nära Tingsryd fanns risk för att bakterier från bastun kunde blandas in med färskvattnet i släckningsarbetet.

– Bastun låg i anslutning till sjön så vi var återhållsamma med vattnet och försökte göra minsta möjliga miljöpåverkan. Vi var där under morgonen och då såg allt bra ut, säger Christian Johansson vid Räddningstjänsten Östra Kronoberg. 

Ägarna ska ha badat bastu innan händelsen men det är oklart vad som orsakade branden. Ingen person ska ha kommit till skada och räddningstjänsten kunde lämna över byggnaden till ägarna strax efter midnatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".