Någon klipper sönder ett körkort.
ARKIVBILD Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Allt fler bli av med körkortet efter trafikbrott.

1:58 min

I Kronobergs län har nästa 500 bilförare blivit av med körkortet de första sex månaderna i år, vilket är drygt 25 procent fler än samma period förra året.

Den största ökningen handlar om att körkortet dras in efter ett trafikbrott som fortkörning eller körning mot rött ljus, eller i vissa fall brott mot den nya lagen om att inte köra bil med en mobiltelefon i handen. Carina Engman på Trafikverket:

– Vi gör ju körkortsingripande när någon fått böter för de här trafikbrotten och det ju polisen som upptäcker dem så min uppfattning är att det helt och hållet beror på en ökad polisiär övervakning.

Men det är inte bara trafikbrott som kan leda till ett indraget körkort. Även sjukdomar som kan påverka trafiksäkerheten kan leda till att körkortet dras in.

Läkare har en skyldighet att anmäla till Trafikverket om det finns medicinska skäl att misstänka att patienten inte är en säker bilförare.

Undantaget är om läkaren kan säga till patienten att inte köra bil och har anledning att tro att den tillsägelsen kommer att åtlydas. Men här kan det finns ett mörkertal säger Carina Engman:

– Det har gjorts en jämförelse mellan hur många demensdiagnoser som blir ställda inom vården jämfört med hur många anmälningar som kommer in till körkortsmyndigheten och det är uppenbart att det är väldigt många som inte gör en anmälan om körkortsolämplighet. Men då vet vi å andra sidan inte om läkaren gett en muntlig tillsägelse att inte köra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista