Ett Öresundståg vid perrongen.
Foto: TT
Öresundstågen

Väntan på wifi blir lång

2:49 min

Det kommer att dröja till år 2020 innan alla Örestundstågen har trådlöst internet igen. Det enligt Magnus Andersson som har ansvar för fordon och underhåll på Skånetrafiken.

Det var förra hösten som systemet med trådlöst internet togs bort från Öresundstågen. Då hade det fungerat dåligt ett tag och man tyckte att det var bättre att ta bort det helt.
Sedan dess har man jobbat med att upphandla ett nytt system och det ska nu installeras i tågen. Men det kommer att ta tid.

Under tiden får resenärerna nöja sig med att man satt in mobilförstärkare i tågen som ska göra det lättare att dela internet från sin telefon till en surfplatta eller en dator.

Men trots att det systemet har fungerat ganska bra finns det anledning att vara självkritisk enligt Magnus Andersson på Skånetrafiken.

– Med facit i hand borde vi ha reagerat tidigare på att vårt wifi inte fungerade. Men det är lätt att vara efterklok, säger han.

Nu är upphandlingen kring tekniken för ett nytt wifi-system klar men exakt när alla tåg kan ha få det inkopplat är lite oklart. Fast det finns ett mål. 

– Den absoluta ambitionen är att ha det klart senast år 2020, säger Magnus Andersson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista