Cecilia Engström i Färanäs utanför Vislanda pekar på nocken på huset där motagaren och sändaren för det luftburna bredbandet kan komma att sitta.
Från nocken är det fri sikt till masten berättar Cicilia Engström. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Alvesta

Bredband via luften blir verklighet i Alvesta kommun i höst

1:39 min

För första gången satsar bolaget Teracom på luftburet bredband i Alvesta kommun. Det ska kunna ersätta nergrävda fiberkablar till husen, enligt Blädingebygdens bredbandsförening.

– Det blir mycket billigare att köra det via luften, säger Cecilia Engström från Blädingebygdens bredbandsförening som ligger bakom satsningen med hjälp av Alvesta kommun.

År 2020 ska 90 procent av svenska hushåll ha bredband på minst 100 Mbit/s, och många gräver ner bredband till sina hus i länet. Men Cecilia Engstöm som bor i Färanäs söder om Blädingeås siktar nu på luftburet bredband, eftersom det ligger mycket sten i marken i området. Att det luftburna bredbandet skulle vara mindre tillförlitligt än det via fiber tror hon inte.

– Jag har pratat med andra uppåt landet som har haft fiber via radiolänk, och de är jättenöjda, säger Cecilia Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".