Sofia Sandberg - Balder - Towe Lindqvister, två människor och en häst.
Sofia Sandberg , ridlärare och Towe Lindqvister, ordförande i Växjö ridklubb, tror att hästen Balder är säker. Men äldre hästar kan tvingas till slakt. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio
Kronoberg

Masslakt av hästar kan bli verklighet

3:37 min

Supertorkan innebär att foderpriserna chockhöjs, och många hästägare som inte får ta del av regeringens krisstöd har nu inte råd att hålla hästarna vid liv.

På Växjö ridskola tror man inte att ridhästarna är i riskzonen, men för äldre hästar som inte längre används till ridning är det en dyster prognos. Enligt Towe Lindqvister har nödslakten redan börjat på många håll.

– Enligt de kontakter vi har haft så ser man att man faktiskt börjat slakta en del hästar, säger hon.

Bristen på foder har gjort att priserna skjutit i höjden. Växjö ridskola tvingas nu köpa dyrt hästfoder från England, och där ett hästfoder tidigare kostade 1:50, har priset nu nästan fyrdubblats till 5:50 per kilo. 

Regeringens krispaket på 400 miljoner kronor kommer bara gå till lantbrukare med får-, nöt- och mjölkproduktion. Towe Lindqvister hoppas att hästägarnas och ridskolornas nöd står näst på tur att avhjälpas.

 – Förhoppningsvis är de här åtgärderna bara ett första steg, och att det kommer ett stöd även till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".