Lars-Erik och Betty Mathison i Ingelstad
Lars-Erik och Betty Mathison i Ingelstad. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Växjö

Svårt sjuke Lars-Erik skulle till läkaren men fick ingen transport

3:25 min

86-årige Lars-Erik Mathison i Ingelstad som är förlamad och vårdas i hemmet för obotlig cancer, skulle i veckan på ett bokat läkarbesök på lasarettet i Växjö. En liggande transport var bokad, men ingen kom och hämtade honom.

 – Jag låg här färdigklädd och donad, men det blev inget besök på kirurgkliniken, säger Lars-Erik Mathison.

Enligt Lars-Erik Mathison hade hemsjukvården bokat en lättvårdsambulans som skulle köra honom till lasarettet i Växjö. Men en stund innan han skulle iväg fick han beskedet att resan var inställd.

– De sa bara att de inte kör. Lättvårdsambulansen räknar inte mig som tillräckligt sjuk, fast jag ligger här och är döende, utan jag ska åka med serviceresor. Men serviceresor sa att resan skulle ha beställts tidigare, och de tar ju en bara till ytterdörren och inte hela vägen in.

– Jag var så ledsen och förbannad och tyckte det var eländigt att bli behandlad på det här viset, säger Lars-Erik Mathison.

Både chefen för omsorgsförvaltningen i Växjö Eva Ekman och chefen för länstrafiken Thomas Nilsson säger till P4 Kronoberg att de känner till att det varit flera liknande fall i sommar.

I nästa vecka ska de ha ett möte för att reda ut vad som har gått fel.

Hör hela intervjun med Lars-Erik Mathison i ljudspelaren ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".