Pernilla Wikelund och skylt på SD:s blåssipor-logga.
Pernilla Wikelund. Arkivbild. Foto: Privat & Sveriges Radio
Växjö

Sverigedemokraterna i Växjö: Ett fall för partistyrelsen

1:43 min

Ett av SD:s toppnamn till fullmäktige i Växjö, Elisabeth Peterson, har delat en låt med refrängen ”Svenskar är vita och landet är vårt”. Partiet skriver nu på Facebook att ärendet är ett fall för partistyrelsen.

P4 Kronoberg har under söndagen uppmärksammat att Elisabeth Peterson, tvåa på SD:s kommunlista i Växjö, delat en låt med koppling till vit makt-musik.

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, har kommenterat fallet och säger bland annat: "Generellt gäller (...) att den som inte ställer sig bakom principen om öppen svenskhet inte kan vara medlem eller företrädare för SD på någon nivå."

På söndagseftermiddagen gick också Sverigedemokraterna i Växjö ut med en kommentar på sin Facebook-sida.

"Det faller varken på den lokala styrelsen eller på media att diktera vilka kriterier eller ordalag som skall göra representanter godkända. Ärendet kommer att granskas i detalj av den interna processen och medlemsutskottet", skriver ordföranden Pernilla Wikelund, bland annat.

I övrigt vill partiet inte lämna några fler kommentarer.

"SD Växjö lämnar därmed inga som helst kommentarer kring enskild medlem då det är partistyrelsen som primärt har att ta ställning till fortsatt handling", skriver hon vidare.

P4 Kronoberg har under dagen sökt både Elisabeth Peterson och Pernilla Wikelund, men utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista