Växjö

Hemliga personuppgifter läckte ut – hundratals ungdomar drabbade

2:19 min

Personuppgifter tillhörande drygt 400 sommarjobbande ungdomar i Växjö kommun har läckt ut på nätet.

Ungdomarna, 413 till antalet, har fått sommarjobb via socialtjänsten i Växjö kommun. I samband med det har de registrerat sig i ett system som heter Feriebanken – en tjänst som Växjö kommun köper av företaget EuroNetics. 

Men när ungdomarna registrerade sig i systemet läckte också deras anställningsbevis ut på internet och blev sökbara på Google. Det innehåller bland annat namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-postadress. 

Växjö kommun upptäckte läckan av en slump för ett par veckor sedan och han nu anmält händelsen till Datainspektionen.

– Det är allvarligt att 413 ungdomar inte är säkra på att deras uppgifter de lämnat hos oss är konfidentiella, säger Per Sandberg som är förvaltningschef för nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun.

Växjö kommun vet i nuläget inte om någon av ungdomarna lever under skyddad identitet. 

– Nej, jag kan inte svara på det i det här läget, säger Per Sandberg. Här kan du lyssna på en längre intervju med honom.

Företaget EuroNetics vd skriver i ett mejl till P4 Kronoberg att man beklagar djupt det som hänt och att det varit ett mjukvarufel som orsakat ett säkerhetshål i systemet och möjliggjorde att personuppgifterna var nåbara från nätet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista