Stefan Andersson, SFI-lärare
Stefan Andersson, SFI-lärare Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Växjö

Kommunen betalar för dåligt för SFI hävdar lärare

1:42 min

Den ersättning som Växjö kommun erbjuder utbildningsföretag som anordnar SFI, Svenska för invandrare, räcker inte för att bedriva en utbildning med kvalité hävdar SFI-lärare. Och nu öppnar Växjö kommun för att höja ersättningen.

– Med den ersättning man har idag finns det absolut ingen möjlighet att genomföra utbildningen med kvalité, den behöver fördubblas, säger Stefan Andersson. 

Han är SFI-lärare och jobbar både i Växjö och Karlshamn. Och han anser att Växjö erbjuder en alldeles för låg ersättning till de företag som anordnar Svenska för invandrare.

– Ska man finansiera en lön måste man ha 30 elever, och det är bra lärarlönen, sen ska man ha administration, och läromedel annat, så därför måste man ha jättestora grupper.

Under senare tid har tre utbildningsanordnare hoppas av, helt eller delvis, med hänvisning till att ersättningen är för låg för att bedriva undervisningen med kvalité.

Ska det gå ihop ekonomiskt krävs minst 30 elever, säger Stefan Andersson, som menar att om man vill att eleverna verkligen ska lära sig något kan man max ha hälften så stora grupper.

– Ska du lära eleverna att prata svenska då är det max 15 elever i klassrummet, annars går det inte att få en bra kvalitet på språket.

Oliver Rosengren, ordförande i nämnden för arbete och välfärd säger att nämnden har öppnat för att höja ersättningen: 

- I vår iver att vara sparsamma med skattebetalarnas pengar har vi möjligen varit lite väl småländska när vi beslutade om ersättningen, och det har vi nu öppnat för att justera, säger Oliver Rosengren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista