Per Pettersson, räddningschef RÖK
Per Pettersson, räddningschef RÖK, berättar att bränderna går på djupet när det är så torrt som det var i somras. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Kronoberg

Dyr nota för sommarens skogsbränder

1:46 min

Den extremt torra och varma sommaren har varit mycket kostsam för räddningstjänsterna. Bara inom Räddningstjänsten Östra Kronobergs område var det sju gånger fler skogsbränder i sommar än förra sommaren.

Under juni, juli och augusti 2017 var det 6 skogsbränder i Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge kommuner. Under samma period nu i sommar var det 41.

Men det var inte bara det stora antalet bränder som gjorde att det krävdes mycket resurser, utan också sättet som det brann på.

– När det är så torrt går branden mer på djupet och det gör att det tar mer tid att få det släckt, säger Per Pettersson, räddningschef på Räddningstjänsten Östra Kronoberg. 

Notan för sommarens skogsbränder blir nära en miljon högre än förra sommaren, bara för Räddningstjänsten Östra Kronoberg. Det kan innebära att de tre kommunerna får skjuta till extra pengar.

– Vi måste kanske ansöka om ett extra medlemsbidrag, men en del av kostnaden täcker vi med hjälp statliga medel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".