En person håller upp en ipad.
Växjö kommun säger nej till privata appar på skoldatorerna. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Stopp på gång för egna appar i skolornas läsplattor

2:01 min

Växjö kommun vill blockera elevernas privata iCloud i skolornas läsplattor. Dels för att förhindra att de laddar ner otillåtna appar, men också för att minska risken för låsta plattor.

– Det vi tittat på är att stänga ner funktionen som möjliggör för våra elever att själva lägga in ett eget apple-id och använda Apples ordinarie butik där man kan ta ner vilka appar som helst, säger Stefan Lindskog som är ansvarig för digitaliseringsfrågor på utbildningsförvaltningen i Växjö.

Det finns i dag mellan 5 000 och 6 000 läsplattor i Växjö kommun. Problemet är också att eleverna låser dem i och med att man loggar in med sitt privata apple-id, något som tar tid för kommunen att låsa upp.

Ansvar för GDPR
– Vi tar hänsyn till GDPR, där vi har ansvar för personuppgifter. Om det är appar som laddas ner som kan innehålla personuppgifter, det vet inte vi. Det är det vårt ansvar att säkerställa att det finns avtal som följs, säger Stefan Lindskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".