Johanna Wallin
Johanna Wallin. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Växjö

Hon stannade för att hjälpa till – så avslöjades den stora tiggerihärvan

1:55 min

Under fredagen kom åtalet mot sju män som forslat hit ett antal personer från Bulgarien och tvingat dem att tigga. Och allt började med att Johanna Wallins dotter fick syn på en man i diket mellan Dädesjö och Furuby.

– Vi var på väg från skolan, där vi hade varit på utvecklingssamtal jag och min dotter och åkte genom skogen hem och då säger hon: "mamma det ligger en människa i diket" och jag tänkte att "nej, det ligger ju inte människor i diket" men hon var övertygad så vi vände och mycket riktigt så när vi kom dit bort så var det en man som långsamt reste sig och staplade över vägen mot oss.

Johanna Wallin ringde polis och ambulans och den svårt misshandlade bulgariske mannen skjutsade till sjukhus.

– Sen snappade ni på radion upp historien och körde en nyhet som mina grannar hörde. Och de hade iaktagit lite händelser och tagit ett bilnummer dagen innan så de kontaktade polisen.

Två män, också de bulgarer, kunde gripas och dömdes snenare till långvariga fängelsestraff och utvisning. Och i går kom åtalet mot ytterligare sju bulgariska medborgare misstänkta för människohandel och för att ha tvingat minst 20 personer till tiggeri, flera av dem blev också misshandlade av männen.

Ytterligare en man som är svensk medborgare åtalas för medhjälp till människohandel.

– Man blir väldigt upprörd när man hör om det här, det är redan utsatta människor som blir utnyttjade på ett sådant rått sätt och det känns ju väldigt bra att polisen har tagit tag i de här och att det gick att spåra så att de här ställs till svars, säger Johanna Wallin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".