Kronoberg/Kalmar

Rättegången i tiggerihärvan igång: "Misshandlad till missfall"

3:06 min

Under tisdagen börjar rättegången i den härva som gäller människohandel i Växjö och Kalmar län, som uppdagades för knappt ett år sedan. De utsatta beskrivs ha levt under hemska levnadsförhållanden.

Det är sju bulgariska män som är åtalade för människohandel. En 60-årig man, hans tre söner och två av hans barnbarn samt en bekant till familjen. Dessutom är en 76-årig svensk man också åtalad – misstänkt för medhjälp till människohandel. Alla åtalade nekar till brott.

I den 3 000 sidor långa förundersökningen beskrivs en bild av att ligan kan ha kontrollerat minst 40 människor genom att exempelvis skuldsätta offren när de gått på toa eller somnat på sin plats.

– De har levt under miserabla förhållanden här i Sverige. Vissa har blivit utsatta för våld. De har inte haft några pengar eller kunnat språket så de har inte kunnat kommunicera med andra människor än de andra tiggarna. De har fått mat som de tilltalade har tagit ur containrar som de sedan blivit sjuka av. Så de har haft fruktansvärda förhållanden, säger Jan-Åke Fäldt som företräder sju av de målsägande. 

Enligt åtalet ska också en kvinna ha blivit misshandlad så svårt att hon fick missfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista