Glasriket

Glass Factory prisas – blir Årets Arbetslivsmuseum

3:08 min

The Glass Factory i Boda har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum av Arbetets museum.

– Det är fantastisk, säger museichefen Maja Heuer, i ett pressmeddelande.

– Vi har ju inte funnits så länge. Det ger en signal om att vi jobbar framåt i rätt riktning inte minst med att fokusera på det immateriella kulturarvet.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

"The Glass Factory – Glasmuseet i Boda förenar det gamla glasblåsaryrket med samtida glaskonst och verksamheten lyckas på ett fantastiskt sätt förena lokala och internationella utbyten.

Glashyttan är ett verkligt levande museum med kunskapsöverförande aktiviteter där barn och vuxna bjuds in till att vara en del av glasrikets historia och framtid.

Satsningen på The Glass Factory – Glasmuseet i Boda visar på kommunalt mod och förståelse för industrisamhällets kulturarv och dess betydelse för dagens besöksnäring."

Priset består av 25 000 kronor, en emaljskylt och äran. Prisutdelning sker hos The Glass Factory under hösten.

Bakom utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam), Statens försvarshistoriska museer, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet.

Glass Factory

Glass Factory, som ryms i det gamla glasbruket i Boda, invigdes 2011 och omfattar bland annat Orrefors Kosta Bodas historiska glassamling som Emmaboda kommun köpte in tillsammans med den övergivna fastigheten. Sedan dess har muséets verksamhet växt och utvecklats med ett blandat utbud både för besökare utifrån och för boende i det småländska glasriket. Hyttan i muséet har blivit en internationell mötesplats för etablerade formgivare och konstnärer liksom för konststudenter och glasblåsare under utbildning. Här möts olika konstformer och kulturer och muséet ingår också i satsningar för att främja den regionala utvecklingen i Kalmar län.

Från och med 2017 är Glass Factory i Boda en regional kulturinstitution och kan därmed drivas med stöd av återkommande regionala och statliga kulturmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista