Kyrkogård Torparängen
1 av 6
Mats Lindblad, kyrkogårds- och fastighetschef, bjuder in till informationsmöte i Teleborgs kyrka den 11 oktober och i Domkyrkocentrum 13 oktober. Foto: Fredrik Sandberg / TT, Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Kyrkogård Torparängen Växjö
2 av 6
En av entréerna in till begravningsplatsen. Foto: Svenska kyrkan
Kyrkogård Torparängen Växjö
3 av 6
I gläntorna kommer det att inrymmas ett 40-tal askgravplatser. Foto: Svenska kyrkan
Kyrkogård Torparängen Växjö
4 av 6
Den här området kallas "täpporna" och beskrivs som begravningsplatsens trädgård. Här kommer urngravplatser att ligga omgivna av blommor, fruktträd och buskar. Foto: Svenska kyrkan
Kyrkogård Torparängen Växjö
5 av 6
I området "skogshagen" ska urngravplatserna att placeras direkt i naturmarken. Foto: Svenska kyrkan
Kyrkogård Torparängen Växjö
6 av 6
Minnesplatsen ska användas som för enklare ceremonier. Till vardags är den tänkt som en plats för vila och meditation. Foto: Svenska kyrkan
Växjö

Växjöborna uppmanas tycka till om nya begravningsplatsen

1:56 min

Svenska kyrkan presenterar nu en detaljerad ritning över den nya begravningsplatsen som ska anläggas på Torparängen på Teleborg i Växjö.

Det handlar om ett område på två hektar i ett skogsområde ner mot Södra Bergundasjön. Den kommer bara att vara avsedd för kremationsbegravningar, i form av urnor eller spridd aska.

– Tanken är att vi i stor utsträckning ska behålla granskogen och spränga in små ytor med gravplatser, säger Mats Lindblad, kyrkogårds- och fastighetschef i Svenska kyrkan i Växjö.

Men den nya begravningsplatsen har mötts av protester från grannar som har överklagat bygget, men fått avslag i samtliga instanser. Nästa vecka bjuder Svenska kyrkan in till informationsmöten för att visa ritningarna och ta emot synpunkter.

– Det kommer bli en begravningsplats, det kan vi inte ändra på. Men vi vill ha en öppen dialog och när det gäller detaljer så kan vi göra förändringar. 

I bildspelet ovan ser du ritningar på den nya begravningsplatsen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista