Skuggor på fotbollsplan
Foto: Frank Augstein/TT
Sporten P4 Kronoberg

Efter fotbollsbråket – Älmeboda/Linneryd får behålla seriesegern

0:39 min

Soppan kring protesterna i toppen av Division 3 Sydöstra Götaland kan ha nått sitt slut. Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd avslår Växjö Uniteds protest mot Älmeboda/Linneryd, som därmed behåller sin förstaplats i tabellen.

Växjö United, Älmhult och Älmeboda/Linneryd har varit involverade i ett triangeldrama i toppen av Division 3 Sydöstra Götaland. Älmhult och Växjö United har försökt anmäla Älmeboda/Linneryd för att de ska ha använt sig av en otillåten spelare. Växjö United har tidigare fått poängavdrag för att ha gjort samma sak.

Älmhult fick i förrgår, onsdag, sin protest avslagen av Svenska Fotbollsförbundet disciplinnämnd. Under fredagsmorgonen behandlade nämnden Växjö Uniteds protest – inte heller den fick något bifall. 

Växjö United anklagade Älmeboda/Linneryd för att man använt en spelare som inte har rätt att bo i landet, och som dessutom spelat under falsk identitet. Disciplinnämnden däremot har, via spelarens personhandlingar, klargjort att spelaren har permanent uppehållstillstånd i Sverige. 

I frågan om spelaren spelat under falsk identitet menar förbundet att Växjö United inte anmält spelaren när man mött honom i tidigare matcher – trots att han är välkänd i Växjö United efter att ha spelat där tidigare. Växjö United har försökt påvisa stödbevisning i bilder och filmklipp som förbundet viftar bort som icke tillräckliga. 

Älmeboda/Linneryd behåller därmed sin förstaplats i tabellen och Växjö United får kvala. Beslutet går dock att överklaga. Växjö United har fram till den 15 oktober på sig.

Detta har hänt:

  • 1. Älmeboda/Linneryd släpper Spelare X till Växjö United.
  • 2. Gransholm anmäler Växjö United för att Spelare X inte är tillåten för spel.
  • 3. Växjö United får en poäng i avdrag. 
  • 4. Älmeboda/Linneryd vinner serien, Växjö United kommer tvåa och Älmhult trea. 
  • 5. Älmhult anmäler Älmeboda/Linneryd för att man tidigare spelat med Spelare X. 
  • 6. Förbundet avslår Älmhults protest eftersom den handlar om en match som spelades för mer än fem dagar sedan, vilket är tidsfristen för en anmälan. 
  • 7. Växjö United anmäler Älmeboda/Linneryd för att man använt sig av en annan spelare, Spelare Y, i säsongens sista match mot Glömminge. Växjö United hävdar att den spelaren inte heller är tillåten för spel. Anmälan gjordes under måndagen, dagen efter att matchen spelades. Den är därför möjlig för granskning av förbundet. 
  • 8. Under torsdagskvällen tar Svenska Fotbollsförbundet beslut i frågan. Om Älmeboda/Linneryd straffas och blir av med sin seger i sista matchen så tar Växjö United över förstaplatsen och Älmhult andraplatsen, som innebär kvalspel.
  • 9. Beslutet dröjde till fredag morgon. Då beslutade förbundet att inte ge bifall till Växjö Uniteds protest. Älmeboda/Linneryd behåller därmed sin förstaplats. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista