Skolverket riktar kritik mot Älmhults kommun

Skolverket anser att kommunen inte agerade tillräckligt när en flicka i årskurs åtta anmälde att en lärare kränkt henne.

Det var i våras som flickan, som då gick i åttan, fick flera kränkande kommentarer från en av sina lärare. Och trots att en lärare hörde en kommentar och att flickan gick och berättade om det för ytterligare en lärare och för rektorn, så tog det tid innan skolan agerade.

Flickans föräldrar anmälde kommunen till Skolverket och i utredningen som nu är klar skriver Skolverket att Älmhults kommun inte levt upp till skollagens krav när det gäller kränkande behandling.

De anser att det är allvarligt att ingen på skolan direkt tog tag i problemet, och att kommunen överhuvudtaget inte haft fungerande rutiner när det gäller såna här händelser.

Och barn- och grundskolechefen i Älmhult, Ingela Ström håller med om att det hela sköttes dåligt. Hon säger till Sveriges Radio Kronoberg att kommunen nu måste se över sina handlingsplaner och hur kränkande kommentarer från vuxen till barn ska hanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".