Kronobergare tar larmen om fågelinfluensan med ro

Det är få kronobergare som oroar sig för fågelinfluensan, det visar en enkät som Sveriges Radio Kronoberg har gjort.

Av 20 tillfrågade var det bara två som sa att de är oroliga, medan 18 svarade nej.

- Smittan är långt borta i dag så jag är inte orolig, säger en av dem som svarade på enkäten.

Inte heller smittskyddsläkaren i Kronoberg Arne Runehagen har man märkt av någon större oro varken hos allmänheten eller vårdpersonal.

Men samtidigt som både Jordbruksverket, Socialstyrelsen och den svenska fågelnäringen tonar ner riskerna med fågelinfluensan, pågår intensiva diskussioner kring smittan inom andra EU-länder.

Och Björn Olsen, som är professor i infektionssjukdomar vid Umeå Universitet tycker att även vi i Sverige borde vara mer oroade.

- Jag förstår att andra länder resonerar annorlunda för de har upplevt världskrig och andra katastrofer, jag tror att det är en skillnad i vår mentalitet, säger han.

Men även om de allra flesta kronobergare alltså inte är oroliga över fågelinfluensan så finns det de som faktiskt är det.

- Jag tycker att de svenska myndigheterna engagerar sig alldeles för lite i det här, säger en av dem som svarade på Sveriges Radio Kronobergs enkät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".