Växjöbo dömd till fängelse efter våldtäkt på sonens flickvän

En 57-årig man från Växjö dömdes idag till två år och två månaders fängelse för att han våldtagit sin sons 15-åriga flickvän.

57-åringen hade sin sons flickvän på besök en kväll i september i år. Sonen var ute och roade sig på ett nöjesställe i Växjö, och eftersom den 15-åriga flickvännen var för ung för att följa med in på discot skulle hon i stället vänta på pojkvännen hemma hos hans pappa.

Flickan har berättat att 57-åringen under kvällen bjöd henne på alkohol och att hon till slut somnade. Hon vaknade en stund senare av att mannen hade sex med henne. 

Åklagaren Anna Karin von Schulz anser att det är särskilt allvarligt att mannen utnyttjade att flickan var berusad och att hon somnat, och menar att flickan var i ett hjälplöst tillstånd. Och vid rättegången yrkade hon på fängelse i minst två år.

57-åringen har hela tiden nekat. Enligt honom somnade han under kvällen och när han sen vaknade igen ska flickan ha sprungit runt i bostaden och varit helt uppriven - varför vet han inte, säger han.

Men Växjö tingsrätt anser att flickans berättelse är trovärdig och att det inte finns några tvivel på att hon utsatts för våldtäkt. Därför ska han dömas till fängelse och betala 90 000 i skadestånd till flickan.

57-åringen stod också åtalad för att han vid ett annat tillfälle sexuellt ofredat den 15-åriga flickan. Och dessutom för hot mot tjänsteman, efter att han gett sig på en polisman, när han tagits in på polisstationen i Växjö. Och tingsrätten dömer mannen även för dom här två brotten och han får ett samlat fängelsestraff på två år och två månader.

57-åringens advokat Zacharias Hallenkrantz säger till Sveriges Radio Kronoberg att han och 57-åringen inte bestämt om de ska överklaga.

- Men spontant anser jag att det är ett för hårt straff, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".