Granbarkborren

Skogsföretag vädjar om dispens

2:03 min

Flera skogsföretag i södra Sverige gör gemensam sak och skriver till Trafikverket med en vädjan att göra det möjligt att köra ut virke som ligger lagrat utmed skogsvägar.

Anledningen till att det är bråttom ut med virket är granbarkborren. För i maj, när det lilla krypet börjar svärma har man bara åtta veckor på sig att få ut det angripna färska virket ur skogen för att inte förvärra angreppen. Ligger virke kvar på hög kommer processen att stoppas upp.

Skogsföretagen Holmen, Sveaskog, Sydved, Vida, Såg i Syd och Södra Skogsägarna önskar därför att Trafikverket ska uppmana väghållare att vara tillmötesgående med eventuella dispenser att få köra på vägarna, och även vara snabba med att ta bort skyltningar när vägarna går att köra på.

Lennart Andersson regionaldirektör på Trafikverket säger att myndigheten så långt som det går kommer att göra det möjligt att hitta lösningar men att det kommer att bli en individuell prövning:

– Det får bli en dialog där de får presentera behoven så får vi titta på de vägarna, säger Lennart Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista