SOS Alarm ska rädda liv genom att frångå mun mot mun-metoden

För att kunna rädda fler liv deltar nu SOS Alarm i Växjö i ett forskningsprojekt som går ut på att utöka användandet av brösttrycks-teknik istället för den vanliga mun mot mun-metoden vid hjärtstopp.

- Det kan vara svårt att få ner luften i lungorna med mun mot mun-metoden, säger Christina Janstad är driftchef på SOS Alarm i Växjö

SOS Alarm i Växjö besvarar och dirigerar larm och samtal för Kronoberg, Kalmar och Blekinge Län. Sammanlagt inträffar det runt 1000 hjärtstopp i de tre länen per år, och i genomsnitt är det bara 5% av dem som drabbas utanför sjukhus som överlever.

För att öka antalet överlevande deltar nu SOS Alarm i Växjö i ett forskningsprojekt där man ska jämföra vilken metod som är bäst, den gamla mun-mot-mun metoden eller att enbart använda sig av brösttryck så kallat hjärtkompression. När någon ringer instruerar SOS-medarbetaren personen i andra änden av telfonlinjen, vilken metod som ska utföras fram till dess att ambulans är på plats Projektet kommer att pågå under cirka tre år och efter det hoppas SOS ha fått en bild av vilken metod som fungerar bäst.

Att uppskatta hur många liv som skulle kunna räddas är svårt men Chrisitna Janstad menar att den nya metoden är enklare och därmed kan fler behärska den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".